Bylandskaber er blot en blandt mange genrer inden for det klassiske landskabsfotografi. I praksis dækker betegnelsen vel nærmest over billeder af byen betragtet som en scene, en kunstnerisk gengivelse af byen eller en gengivelse af et særligt bymiljø.
Med tiden er jeg blevet stadig mere fascineret af at fotografere bylandskaber, ikke mindst om vinteren, hvor naturen og landskabet ofte er trist og farveløst. Med mindre vi er så heldige at have lidt vinter med frost og sne….
Vinter er imidlertid et af de bedste tidspunkter på året at fotografere bylandskaber – ikke fordi sne på nogen måde er påkrævet – men fordi solen går tidligt ned, så der er stadig masser af liv og aktivitet i byen når det fænomen fotografer kalder ”cross-over light” indfinder sig.
”Cross over light” er en betegnelse, der beskriver det ofte fantastiske lys, der opstår når de sidste rester af det naturlige lys efter solnedgang balancerer med det elektriske lys fra vejbelysningen, bygninger, billygter osv. Her blander det kølige blå lys sig med det som regel varme kunstlys, og transformerer bylandskabet totalt. Det er præcist på dette tidspunkt du har mulighed for at tage nogle af de allermest interessante bybilleder.
Vinduet, hvor de to lyskilder balancerer, kan være ganske snævert. Det indfinder sig som regel en halv times tid efter solnedgang – lidt afhængig af i hvilken retning du skyder, set i relation til hvor solen gik ned. Lidt tidligere, hvis du skyder mod øst-sydøst, og lidt senere hvis du skyder mod vest-sydvest, hvor solen er gået ned, og himmelen derfor er lysere.
Tricket, og en af det bedste forudsætninger for gode billeder, er at være klar når tidspunktet for cross over light indfinder sig. Så brug dagens sidste lyse timer til at finde en interessant komposition, og prøv at visualisere, hvordan det hele vil tage sig ud, når mørket falder på og gade lysene tændes. Kan du finde en komposition, der inkluderer vand, som spejler bygninger og lys, så er du temmelig sikkert rigtig godt på vej mod et super interessant billede.
Afhængig af intensiteten af lyset, samt hvilken ISO og blænde indstilling du bruger, skal du typisk forvente lukkertider mellem 4 og 30 sekunder. Det betyder, at et godt stativ er aldeles uundværligt. Du kan selvfølgelig vælge at presse kameraets ISO indstilling op til det yderste for at kunne håndholde kameraet. Men det er sjældent en god ide, da du alt andet lige får mindre støj og langt bedre detaljer i skyggerne ved lave ISO indstillinger. Så altså: Brug stativ og hold ISO’en så lav som det er praktisk muligt, også selv om de bedste og nyeste digitalkameraer performer klart bedre ved høje ISO indstillinger end de ældre modeller.
En kæmpe fordel ved digitale kameraer er, at du kan bruge det feed back skærmen på kameraet giver dig til at ramme det optimale tidspunkt. Typisk vil du få udbrændte højlys på himmelen til at starte med. I nogle tilfælde kan du filtrere dig ud af det og balancere lyset på himmelen ned med gradueret gråfilter. I andre tilfælde, hvis du f.eks. har en ”skyline” eller andet, der ”rager op” i himmelen, er det vanskeligt eller umuligt.
I det tilfælde venter du bare lidt; tager endnu et billede og checker på skærmen om balancen mellem det kunstige lys og lyset på himmelen er der. Og sådan bliver du ved, indtil det hele balancerer, og billedet er der.
Når du efter lidt tid rammer det tidspunkt, hvor det er gadebelysningen, eller lyset fra bygningerne og ikke himmelen, der kridter ud, så er det optimale moment ved at have passeret, og det er snart på tide at pakke kameraet ned. Kulsorte, ”døde” himmeler er sjældent særligt fotogene!
Det er faktisk ikke så svært. Ud over at finde en god komposition, så er en væsentlig del af recepten for at fange gode bybilleder i ”cross over light”i al sin enkelhed “at være der og være klar”. Rigtig god fornøjelse!