Kaare-i-skoven-MoenMit navn er Kåre Selvejer. Jeg er født i 1961. Inspirationen til at fotografere stammer temmelig sikkert fra min far, der har fotograferet længere end jeg kan huske, og stadig gør det. Mit allerførste kamera var et Diana 2 plastic kamera til rullefilm! Jeg skød løs, og min far fremkaldte og kopierede.

En af de ting, der står stærkt i erindringerne fra min barndom er, når min bror og jeg, i de mørke vinteraftener, kom med i mørkekammeret. Duften fra kemikalierne, og miraklet når endnu et billede langsomt dukkede frem i fremkalderen, står som magiske momenter.

Mit første spejlrefleks kamera, en Nikon FM, som jeg stadig har, købte jeg i 1979. Desværre kom jeg aldrig rigtigt i gang, og holdt ikke interessen vedlige. Andre hobbyer som modelflyvning, cykelsport, vin og svæveflyvning tog over.
Tidshensyn og andre interesser gjorde imidlertid, at disse hobbyer, én efter én, gled ud. Vin hobbyen har jeg holdt fast i, og jeg var i 1994 den ene grundlægger og hovedaktionær i Vinens Verden A/S. Ved udgangen af juni 2016 valgte jeg imidlertid at sælge mine kapitalandele og forlade Vinens Verden. Flyvningen genoptog jeg i 2008 – og nu med “Jet power” i halen. Se www.warbird.dk

I efteråret 2001 besluttede jeg mig til at give fotograferingen, der jo altid havde luret lidt i baggrunden et eller andet sted, et seriøst ”go”. I januar 2002 meldte jeg mig ind i Odense Fotografiske Amatørklub, og det satte for alvor gang i udviklingen. Efter en pause i årene mellem 2006 og 2011 er jeg nu i gang igen, og nu meget ofte i selskab med min hustru, Gitte, der deler passionen for at fotografere. Du kan se et udvalg af Gittes billeder her.
De seneste år har jeg trukket mig lidt væk fra “konkurrencer”, der ofte er et bærende element i fotoklubmiljøet. På det filosofiske plan er jeg ikke længere så tiltrukket af idéen om at konkurrere på billeder, hvor det i sidste ende jo altid vil være et spørgsmål om smag.

Motivmæssigt er min passion landskabsfotografiet – både det store- og i stadigt stigende grad det intime landskab. Jeg holder, som det fremgår af gallerierne, af at hænge ud i skovområder og  ved kystområderne i Danmark. “Bylandskaber”, og især i cross over light, finder jeg også interessante, ligesom jeg også holder af at fotografere “rust” og forfald.

Jeg arbejdede frem til 2019 med både digitale- og film kameraer. I sidstnævnte tilfælde altid med dias film. Siden 2019 har jeg alene fotograferet digitalt. Jeg forsøger at gøre mig umage optagelsen, så jeg får det bedst mulige udgangspunkt inden efterbehandlingen.

Raw filerne redigerer jeg i Lightroom Classic og Photoshop. Her arbejder jeg med basal beskæring samt globale og lokale justeringer af lys, kontrast og farvemætning. Jeg justerer “så lidt som muligt og så meget som nødvendigt”, for at få billedet til at se ud som jeg visualiserede det, da det blev taget. Jeg indsætter ikke fremmede elementer, skifter himlen eller lignende. Det du ser i mine billeder, var der, da jeg komponerede og fotograferede scenen. Jeg er bestemt ikke nogen “ørn” til digital billedbehandling, men har efterhånden opnået en god forståelse både for de fantastiske muligheder og ikke mindst for vigtigheden af efterbehandlingen, og jeg arbejder nu løbende på at forbedre mine færdigheder.