Det er ikke udstyret, men derimod fotografen, der skaber billedet. Alligevel snakker fotografer, og måske især de mandlige af slagsen, altid udstyr. Og selvom jeg sætter pris på at arbejde med godt udstyr, så er for meget fokus på udstyret i min verden en blindgyde, der tager fokus væk fra det essentielle, billederne. Udstyret jo blot vores værktøj. Hvilket “mærke” værktøjet er af, er for mig ligegyldigt. Det eneste, der virkelig tæller er, at værktøjet gør det jeg ønsker, og ikke står i vejen for det jeg forsøger at lave. Det “perfekte” udstyr for mig, er ikke nødvendigvis det perfekte udstyr for dig. Det afhænger både af opgaven, motivvalg, temperament og arbejdsmetode. De nyeste high end digital kameraer prioriterer mere end noget andet super hurtig autofocus, en utrolig “frame rate pr. second” og høj ISO kapabilitet. Alt sammen vildt imponerende. Jeg har bare ikke noget at bruge det til….

Jeg er sikkert lidt af en fotografisk dinosaur, men her er hvad jeg typisk har i rygsækken, når jeg tager ud for at fotografere:

Kameraer:

Fujifilm GFX 50 S mellemformat kamera,  siden marts 2019, og i dag mit “go to” kamera med følgende objektiver:

Fujinon GF 32 – 64 mm F 4,0 R LM WR
Fujinon GF 100 – 200 mm F 5,6 R LM OIS WR
Desuden anvender jeg Carl Zeiss objektiverne til min Contax 645 via en Fringer adapter (se nedenfor). Mit GFX kamera leverer ganske enkelt på øverste hylde på alle de parametre, der er vigtige for mig. 

Ebony 45 SU, 4 x 5” storformat kamera. Den langsomme, systematiske tilgang, der er nødvendig, når man fotograferer med storformat passer godt, både til mit temperament og mit motivvalg. Der SKAL bruges stativ og det kræver fordybelse. Intet kan overlades til kameraets “elektronhjerne”. Der er ingen. Det er sjovt, udfordrende og ægte slow-foto. På mange måder en befriende kontrast til vore dages moderne digitale kameraer, hvor hastigheden meget ofte er i højsædet.
På negativ siden, når man fotograferer med storformat er, dels, at hvert skud koster ca. kr. 100,- (til film og fremkaldelse), og så skal der slæbes op mod tyve kilo grej med i felten. Så der er både økonomiske og fysiske udfordringer. Set i lyset af den kvalitet min Fuji GFX leverer, så er det i dag mit foretrukne kamera. Men jeg nyder stadig at fotografere med storformat, og der er stadig reelle fordele ved muligheden for tilt og shift.

Ojektiver til Ebony 45 SU:

Rodenstock Grandagon N 90 mm F 4,5
Rodenstock APO Macro Sironar 120 mm F 5,6
Schneider Kreuznach APO Symmar L 150 mm F 5,6
Nikkor W 210 mm F 5,6

Alle storformatobjektiver er permanent forsynet med Lee filterholder adapter ringe.

Contax 645 mellemformat kamera. Contax’en er et fantastisk kamera, men jeg bruger det desværre ikke mere. Hvis jeg en sjælden gang skyder film leverer mit 4 x 5” Ebony bedre kvalitet, og giver tilmed mulighed for at bruge tilt og shift.

Zeiss optikkerne er imidlertid fremragende, og via en adapter fra Fringer kan jeg bruge dem på min Fuji GFX.

Objektiver til Contax 645 og Fujifilm GFX 50 S (med en adapter fra Fringer):
Carl Zeiss T* Distagon 35 mm F 3,5
Carl Zeiss T* Distagon 45 mm F 2,8
Carl Zeiss T* Planar 80 mm F 2,0
Carl Zeiss T* APO Macro Planar 120 mm F 4

Lysmåler:
Sekonic L-508 Zoom Master, til både ”spot“ og ”incident” måling.

Filtre:
Polfilter
Lee neutral density grad filtre
Nisi 6 stop neutral density filter
Lee filterholder system

Stativer:
Gitzo G 1228 Mk II Carbon fibre stativ
Gitzo G 1548 Mk II Carbon fibre stativ

Stativ hoved:
Manfrotto 410 gearet hoved

Film:
Fujichrome Velvia RVP 50 ISO, så længe lageret i fryseren varer….

Skærm: Eizo.

Farvekalibrering: X-Rite Colormunki.

Scanner:
Imacon Flextight 646 – der scanner mine 4×5″ dias ind i en størrelse, der ca. svarer til filerne fra et digitalkamera med en 80 megapixel sensor.

Printer:
Epson Sure Color SC-P600 A 3 + printer.